U svom radu se često suočavamo s pitanjima poput: kako mogu prepoznati da dolazi recesija? Kako mogu pripremiti svoje poduzeće za recesiju? Kako mogu bolje upravljati svojim resursima? Jesam li zaista dobio najbolje uvjete za traženi zajam? Ova menadžerska i financijska pitanja traže kvalitetne odgovore, a mi smo ih odlučili podijeliti sa širom publikom na panelu s eminentnim sugovornicima.

Makroekonomski izazovi pred nama: je li recesija zaista pred vratima?

Najveći hrvatski trgovinski partneri unutar EU prošle su godine bili Njemačka, Italija i Slovenija. Najviše smo izvozili u Italiju, i to gotovo 15% ukupne vrijednosti izvoza (gotovo 16 milijardi kuna), s tim da je ta vrijednost rasla za oko 10% u odnosu na 2017. godinu. Što se tiče uvoza, prošle smo godine najviše uvezli iz Njemačke (oko 15% ukupnog uvoza), iz koje je uvoz rastao 7,2% u odnosu na 2017. Njemačka je za većinu država članica EU-a, prema privremenim podacima Eurostata, ključni vanjskotrgovinski partner i gospodarska kretanja u njoj snažno utječu i na domaća tržišta.

U tom svjetlu, posebno smo osjetljivi na vijesti o usporavanju rasta ili ulasku u recesiju upravo tih zemalja eurozone. Gospodarska kretanja tih zemalja imaju određeni utjecaj i na narudžbe iz Hrvatske, visinu izravnih stranih ulaganja te sentiment na globalnim financijskim tržištima. Naravno, utjecaj ovih kretanja nije jednak na sve industrije. Ono što ćemo pokušati utvrditi na panelu jest kako na vrijeme prepoznati kada zaista dolazi recesija te kako će ona utjecati na vaše poslovanje.

Naši sugovornici

Kad se radi o govornicima na našem business brunchu, odabrali smo najbolje od najboljih. Prvi od njih, Velimir Šonje, vodi vjerojatno najznačajniji hrvatski ekonomski blog – Ekonomski lab. Na njemu možete nekoliko puta tjedno čitati stručne analize koje pišu eminentni hrvatski ekonomisti poput Ive Bićanića, Milana Deskara Škrbića, Ivice Brkljače, Tomislava Globana, Hrvoja Šimovića i drugih. Vlasnik je tvrtke Arhivanalitika, koja se više od 15 godina bavi izradom makroekonomskih analiza i prognoza, savjetovanjem u javnom i financijskom sektoru te analizom konkurentnosti. Kako želimo govoriti o predviđanju gospodarskih kretanja i povećanju konkurentnosti domaćih poduzeća, Velimir je po tim pitanjima neizostavan sugovornik.

Ako pratite male ekrane, Andreja Grubišića ste najvjerojatnije gledali barem jednom tjedno za vrijeme krize u Agrokoru. Osnivač je i partner u GRUBIŠIĆ & Partneri, koja se bavi transakcijama kod spajanja, preuzimanja i akvizicija te financijskog savjetovanja pri kupnji ili prodaji tvrtke, ali i drugim uslugama iz područja korporativnih financija i investiranja. Magistrirao je i radio u SAD-u, a doktorirao u Švicarskoj. S nama će podijeliti svoja znanja iz područja vrednovanja poduzeća, restrukturiranja i financiranja, koja su izuzetno važna za povećanje spremnosti i otpornosti poduzeća na recesiju te povećanje konkurentnosti.

Zašto je važan pogled s vrha?

U žrvnju svakodnevnih poslovnih aktivnosti, nije jednostavno dobiti određeni odmak i strateški pogledati na vlastito poslovanje. Simbolički, Pogled s vrha nastoji s visine 17. kata pogledati na izazove koje pred nama nosi naredna godina. Želimo pomoći menadžmentu poduzeća da prepoznaju rane znakove recesije kad se pojave te da transformiraju svoje poslovanje kako bi bili spremniji i otporniji na krizu nego što su bili prije desetak godina.

U organizacijskom odboru konferencije Pogled s vrha sjede iskusni konzultanti: Andreja Švigir iz Altius savjetovanja, koje je specijalizirano za uvođenje i razvoj kontrolinga u poduzeća, kao i detektiranje potencijala poduzeća te izgradnju sustava izvještavanja. Drugi član je Predrag Novačić iz poduzeća Prima Bon, specijaliziranog za procjenu boniteta i dobavu poslovnih informacija, s iznimnim iskustvom u polju naplate potraživanja, financija i upravljanja. Treći član, Hrvoje Serdarušić iz Serdarusic.com, samostalni je konzultant u području management consultinga, izrade investicijskih studija te poslovne transformacije te sa sobom nosi veliko iskustvo iz bankarskog sektora. Svakodnevno rade s poduzetnicima i izuzetno dobro poznaju njihove brige, poteškoće i izazove s kojima se suočavaju. Znaju kako se kvalitetno pripremiti za poslovne prilike i neprilike te poduzetnicima u tome žele pomoći.

Ova pitanja tiču se svih hrvatskih građana

Šira javnost i predstavnici medija imaju jedinstvenu priliku steći znanja o prepoznavanju i razumijevanju recesije i gospodarskih ciklusa. Često slušamo kako trebamo raditi na boljoj financijskoj pismenosti, i ovaj je panel korak u tom smjeru, posebice jer će recesija, kad se pojavi kao dio redovitih gospodarskih ciklusa, utjecati na život svih hrvatskih građana.

Ujedno, ovo je prilika za bolje razumijevanje gospodarstvenika kao donositelja odluka: njihovih pitanja, spoznaja, izazova s kojima se suočavaju te načina kako im možemo pomoći. Stotinjak hrvatskih gospodarstvenika i nekoliko eminentnih panelista raspravljat će o pitanjima koja zanimaju gotovo sve hrvatske građane, a prisustvo na panelu nudi vam ekskluzivnu priliku da s njima stupite u kontakt i saznate njihova razmišljanja i očekivanja iz prve ruke.

Preporučeno